Pemilihan Lawyer Dan Bank

lawyer,loan bank,rumah lelong


Assalamualaikum & salam merdeka.


Ada 2 soalan dari pembaca blog aku menanyakan tentang urusan memilih lawyer & bank. Dia bertanya pada aku di mana selalunya aku berurusan dengan lawyer & bank mana yang aku pilih. Adakah aku berurusan di Melaka (sebab aku duduk kat Melaka) ataupun di KL?


Jawapan aku ialah aku selalu berurusan di mana aku selalu berada. Memandangkan aku bekerja di KL, so memang waktu siang tu akan berada di KL. Bagi aku, mudah bagi aku untuk berurusan di sana kalau2 ada apa2 yang nak bincangkan sama ada dengan pihak bank atau pihak lawyer.


Aku ada juga beli rumah untuk disewakan di Melaka, tapi masih juga memilih lawyer & bank di KL dengan sebab alasan yang sama di atas. Aku pernah berurusan dengan lawyer & bank di Melaka masa beli rumah yang aku duduk sekarang nih. Tapi tu lah, setiap kali ada urusan dengan diorang je, kena la amek cuti. Tak pasal2 cuti aku habis.


Suggestion untuk memilih lawyer & bank yang bagus untuk buat loan - ini kena berdasarkan pada pengalaman & research yang korang kene buat. Tapi aku rasa, untuk lawyer, tak salah guna bank lawyer sebab mesti bank tau macam mana service yang diorang bagi. Untuk bank pulak, kene survey la mane yang offer the best. Kalau rumah tu nak buat sewa, pilih la yang mana boleh buat the longest loan & interest rate yang best. Takleh nak rekemen bank kat korang. Tepuk dada tanya selera.

Merebut LailatulQadar di 10 Malam Terakhir


(dipetik & diedit dari IniJalanKu.wordpress.com)

Ramadan 1431H/2010M semakin berakhir. Mukmin sejati semakin menggiatkan ibadah mereka khususnya di seluruh 10 malam terakhirnya, yakin pahala di salah satu dari malam-malam tersebut digandakan pahalanya sebanyak ibadah yang sama dikerjakan selama 1000 bulan! Itulah malam Lailatul Qadar. Pada 10 malam tersebut, demi berebut untuk mendapatkannya, Rasulullah saw mengasingkan dirinya dari isteri-isterinya, beriktikaf di dalam Masjid Nabawi, beribadah dan bermunajat kepada Allah swt sambil diikuti oleh para Sahabat ra.

Firman Allah swt bermaksud, “Sesungguhnya Kami menurunkan (Al-Quran) dalam malam Lailatul Qadr. Tahukah kamu apa itu malam Lailatul Qadr. Malam Lailatul Qadr lebih baik dari 1000 bulan. Malaikat dan ruh turun pada malam itu dengan izin Tuhan mereka dalam semua urusan. Salam (sejahtera) malam tersebut hingga naik fajar” (Al-Quran).

Diantara ibadah-ibadah yang boleh dilakukan semasa Qiyamullail di malamnya dan Iktikaf di siangnya ialah puasa fardhu, berbuka, solat Tarawih, tilawah Al-Quran, berdoa, zikir, istighfar, memuhasabah diri, merancang untuk amalan diri, keluarga dan Dakwah dan sebagainya.

Beberapa tips dalam merebut pahala dan kelebihan malam Lailatul Qadr :
  1. Bersedia untuk merebutnya dari sekarang terutama disegi keyakinan, kesungguhan merebut peluang tahunan ini dan merancang kalender harian agar mengosongkan 10 malam-malam terakhir tersebut untuk tujuan itu semata-mata, tidak untuk kesibukan lain.
  2. Memahami bahawa dimana jawatan, kedudukan dan kesibukan  kita di dunia ini, tujuan utama manusia dijadikan ialah untuk beribadah kepada Allah swt dengan penuh keikhlasan, bersedia untuk “Hari (Akhirat) yang tiada gunanya lagi harta dan anak-anak, melainkan orang yang bertemu Allah dengan hati yang sejahtera” (Al-Quran).
  3. Putuskan dari sekarang masjid mana yang akan kita gunakan untuk Iktikaf, siang dan malam, samada sebahagian atau 24 jam sehari. Pastikan AJK masjid tersebut memahami ibadah Iktikaf dan Qiyamullail 10 Malam terakhir agar tidak berlaku masalah pengurusan dengan mereka yang tidak memahaminya.
  4. Dapatkan teman agar sama-sama dapat melakukan ibadah tersebut secara berjemaah.
  5. Jika anda bekerja dibawah majikan, kenalpasti hari-hari yang akan dimohon cuti agar dapat lebih hari untuk beriktikaf di masjid. Jika anda tidak dapat mengambil cuti kerja, anda boleh cuba berktikaf di masjid sepenuhnya dalam cuti hujung minggu pada hari Sabtu dan Ahad.
  6. Jika anda seorang pelajar, cuba habiskan kerja-kerja rumah atau assignments dari sekarang agar tidak tertimbun pada 10 malam terakhir Ramadan. Beli tiket balik kampung lebih awal agar tidak disibukkan mencari tiket nanti.
  7. Bersedia untuk Aidil Fitri lebih awal, sebelum 10 Malam Terakhir, agar kita tidak disibukkan nanti dengan membeli belah, memasang langsir, membuat kuih muih, menyiap atau menjahit pakaian Raya dan sebagainya seperti yang sering berlaku pada ramai orang yang kurang memahami dan menghayati kelebihan 10 malam terakhir Ramadan.
  8. Memahami bahawa asas perubahan ke arah kebaikan pada seseorang bahkan pada sesebuah umat ialah pembaikan jiwa yang ada di dalam diri masing-masing. Madrasah 10 Malam Terakhir Ramadan yang bakal dilalui boleh turut membantu mencapai kearah perubahan tersebut.
Semoga Allah mengurniakan ketaqwaan kepada kita setelah menjalani ibadah di bulan Ramadan ini. Kita keluar darinya nanti dengan beroleh rahmah, keampunan dan selamat dari api neraka. Ameen.

Masalah Rumah Sewa Nuri Court

nuri court, rumah sewa
Nuri Court


Assalamualaikum...


Dipendekkan cerita, pada pukul 2 pagi hari ni aku dikejutkan oleh tenant aku di Nuri Court, Pandan Indah. Selalunya yang call aku pagi2 nih orang2 CSC je. Tapi bila tengok nama tenant aku yang naik, so kene la angkat.


Tenant aku call. Dia mengadu kat aku yang lampu bilik master bedroom jatuh. Terkejut beruk aku dibuatnya. Dia pun dah risau nak tido kat bilik tu. Lepas tu dia bagitau lagi yang ceiling kat living room macam nak mendap. Tangki air bocor. Wah, betul2 dapat combo surprises.


Aku cakap kat dia, pagi besok aku akan call repairman datang tengok & repairkan mana2 yang patut. Aku pun maybe plan nak naik KL besok, nak tengok sendiri macam mana keadaannya.


Kepada geng2 yang ada no2 repairman yang servicenye bagus, boleh la smskan kat aku @ 019-358 2281. Dulu ada no repairman, tapi selalu tak angkat. Mintak tolong ye...tq.

Nasihat Pelaburan Dari 3 Pakar Pelaburan Hartanah

milan doshi, prudence wong, nancy ng, hartanah, jutawan hartanah




(sumber: StarProperty.com)

At a recent one-day property intensive preview titled Real Estate Investment Congress, property investment guru Milan Doshi and two of his previous students, Prudence Wong and Nancy Ng, answered interesting questions from the crowd. Doshi has been investing in both properties and the stock market since the 1990s, and has written two books, How You Can Get Rich From The Property And Stock Markets and How You Can Become A Multi Millionaire Real Estate Investor. At last count, his properties are worth more than RM22 million.



Wong is a property investor turned property developer. Her first project will be an integrated commercial development called Qube in Shah Alam. Ng is the sales director for that project. Wong and Ng met each other in an Internet seminar and have since been formed a solid friendship and business partnership with each other.


Here are some of their answers from the live forum.



-----


Question: Property prices are going up. Are there still many good deals out there?
Ng: The best investments I made were in the last three to five years. It is still possible to purchase properties that are below market value. When will the next depression be? I don’t know but I will still buy (properties). If you are a good customer, the bank will usually try to work something out with you should you face some cashflow problems.


Wong: I still buy properties every year. Previously, at one point, I bought properties every month.


-----


Question: Please share the best location for commercial properties.
Wong: For commercial, you must look at the amenities, population and human and car traffic. If at a location, you can’t find parking, the property appreciation will be huge. I go for locations with more supply than demand. And I also purchase the best lots, which are corner or adjoining units.

-----



Question: What “homework” should I do before investing?
Wong: Before investing, do lots of research. Before going to the unit, check its value and double check with the agent. Also, check the latest transacted price. You should know the location, its surroundings and available amenities. Don’t stay in the dark and also talk to your potential neighbours. I have more than 1,000 clippings of properties that I have visited before in my filing system.


Doshi: Know who to listen to. Some professionals such as bankers or lawyers, in all good intent, share their advise accordingly, but if they are not an investor, you should not listen to them 100%.


-----


Question: Should I refinance my paid property?
Doshi: Take the longest possible loan with the least possible cash for property investment. Keep refinancing every three to five years.


Ng: One must love to borrow money. By borrowing, you are able to buy a few more properties. In a few years, the properties will appreciate and then when you refinance, you can buy more properties. Some people, they have a phobia of borrowing money from the bank. They are not able to sleep at night. If you are such a personality, then please do not refinance (laughs).


-----


Question: I bought a freehold double storey link house (DSLH). Initially it was for my own stay. What’s your advice? Should I sell or hold the property? Completion is in approximately nine months’ time.
Ng: If there is still nine more months, then don’t worry first. In nine months also someone can already have a baby (laughs). Worry about it only when it is two to three months away from completion. Monitor the market momentum at that point and decide only then.


-----


Question: I have a limited budget. Should I buy high-end or low cost?
Doshi: A few high-end or many low cost units. You can use the No-Money-Down strategy to buy many medium or low cost units. If it is a high-end unit, you can go for commercial. Personally, I would rather not buy a high-end condominium. If a unit is more than RM800,000, at that level the tenant pool is small as there’s an oversupply. In Bangkok, there’s more than 100,000 expatriates while Malaysia has about 30,000 to 40,000 expatriates.


-----


Question: How do I avoid from being emotionally attached to a property?
Ng: Think of it like adoption. Adopt the property for three years and then sell it. Ask yourself, do you need the money. If you sell it, would you buy another better one? If you are afraid that you can’t find a better property, keep it and refinance it. It is advisable to refinance the property with the bank that the loan was taken from, as there would already be a borrowing relationship and you might get a better price.


Doshi: Always buy with the intention to keep or flip (sell). So when the time comes, you are not so emotional. Sometimes, I would not sell unless the price is too good.


-----


Question: Should I resign?
Ng: Do you have seed money when you resign? Acquire the knowledge first.


Wong: In year 2002 to 2004, I was still working. You should get good cashflow before resigning. Employment is good for getting loans. The job is the vehicle for you to get loans for property investment.


-----


Question: I found a a commercial development offers retail guarantee. Is that a good thing?
Doshi: The developer should ideally be the one handling the retail guarantee, and not some small two dollar company. Ask the agent, read the fine lines or check with your lawyer to see who the contract is between.


Ng: If you are a beginner, don’t be too ambitious. Zoom in and study a few areas that you are comfortable with. For residential units, you can go to websites. 70 to 80 percent of the information is there. For commercial units, there are limited shops. Read the papers to know what is going on.


-----


Question: How do I evict bad tenants for commercial properties?
Wong: There are two ways – illegal and legal (laughs). To avoid bad tenants for commercial, check the tenants out. Check if the company directors are in any sort of bankruptcy situation, find out the nature of the business and do cross-reference checks.


For me, every three or four months, I send my team to check out the properties to see how the tenant’s business is doing. If they default the payment the first time, I will send a notice. After the third notice, if they still do not pay, I will then cut the water and electricity bill. It is advisable to have a separate utility account for tenants, so that when they do not pay, for example, the electricity, Tenaga chases the tenant, and not you.

Jangan Beli Kuih Babi~!!

kuih raya, hari raya
Salam semua...

Sure korang terpikir apsal aku taip entri nih. Kesian orang melayu sekarang, sedikit demi sedikit di'babi'kan oleh bangsa asing.

Maaf la kalau bahasa kasar, tapi itu la hakikatnya. Kalau dihimpunkan jumlah lemak babi yang dah masuk dalam badan korang, agak2 ada dapat satu ekor tak?

Nih pengumuman yang terbaru dibuat oleh Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) pasal produk berjenama QBB Pure Ghee. Tak pernah dengar? Meh aku tunjukkan ape bende produknya.


qbb,ghee,minyak babi,qbb pure ghee

Haa tu lah dia...confirm korang / bini korang ada guna masa buat kuih raya kan? Jadi, apa tindakan korang???

Kengkawan, sekarang la masa kita berjihad. Mana yang patut diboikot tu, korang boikot lah. Bukan apa, bila tengok masalah sosial yang makin melarat sekarang nih, aku percaya salah satu faktornya ialah apa benda yang masuk dalam perut mereka, yang menjadi darah daging mereka.

Fikir-fikirkan lah. Tepuk dada, tanya iman...

---------------------------------------------------------


ppim,jakim



ppim,jakim

Separuh Masa Kedua Piala Taqwa



(sumber: SaifulIslam.com)


“Wahai orang-orang yang beriman, puasa telah diwajibkan ke atas kamu sebagaimana ia telah diwajibkan ke atas generasi sebelum kamu, mudah-mudahan (dengan puasa itu) kamu bertaqwa” [al-Baqarah 2: 183]


Sahabat,


Kita sudah pun masuk ke separuh kedua bulan Ramadhan. Separuh kedua ini biasanya adalah pusingan penentu. Jika kita umpamakan Ramadhan ini seperti perlawanan bola sepak, separuh masa kedua bukan lagi ruang untuk cuba-cuba mengintai pihak lawan, berkhayal mencari strategi dalam bayangan atau sekadar berlari turun naik padang tanpa arah tujuan. Semua orang sudah mesti tahu apa peranan masing-masing dan sudah tiba masanya untuk bertindak dan menyerang.


Apakah jaringan kita setakat separuh masa kedua ini?

Andai masih 0-0, perlu dikaji apa yang tidak kena. Maksiat kita tinggalkan, tapi kebaikan tidak kita lakukan. Tambah-tambah lagi jika maksiat ditinggalkan hanya semata-mata “rakan syaitan jin dan manusia” tertambat dan bukannya kerana dorongan mahu mendampingi Tuhan. Jangan lupa, buat sesuatu kerana selain Allah itu riya’, meninggalkan sesuatu kerana selain Allah juga adalah riya’.


Andaikata kita sudah mendahului dengan jaringan 1-0, syukurlah kepada Allah. Namun kita belum selamat. Pasukan Nafsu masih terlalu hampir untuk membuat jaringan persamaan, mereka tidak henti-henti menyerang sedangkan pertahanan kita semakin keletihan. Tambahlah bilangan bola yang berjaya dibawa melepasi pertahanan Pasukan Nafsu yang degil itu. Biar jarak kemenangan kita itu berada di zon selamat, bukan sentiasa di atas urat.


Pasukan Nafsu Mendapat Sokongan Hebat

Tambah-tambah dekat nak Raya, penyokong pasukan nafsu semakin bersesak-sesak masuk ke gelanggang. Pekiknya makin menggerunkan. Jangan pula kalian lemah semangat kerananya. Kita pasukan Tuan rumah, harus menang sekurang-kurangnya di gelanggang sendiri.
Namun, kalau sudah masuk pusingan kedua, masih lemah ditinggalkan masa, hubaya hubaya… kamu di ambang kekalahan. Piala Taqwa itu bakal jatuh ke tangan orang lain, iaitu ke tangan Pasukan Nafsu yang memang diketahui tidak kenal dan kenang nilai Piala Taqwa. Ia hanya mahu mengalahkan pasukan kita, ia hanya mahu melihat Piala Taqwa itu tidak berada di tangan kita.

Takpa, Masih Ada Next Match?

Apakah musim depan kita masih berpeluang untuk masuk gelanggang? Tiada seorang pun yang berani memberikan jawapan, bahkan jurulatih terhandal pun tahu masa yang ada di tangan kita hanyalah sekarang. Masa lalu telah berlalu, masa hadapan tak pasti kesampaian. Dan masa sekarang yang ada di tangan kita, hanya tinggal separuh masa kedua… apakah masih ada ruang untuk berlengah?


“Jibril datang kepadaku dan berkata, ‘Wahai Muhammad, siapa yang menjumpai bulan Ramadhan, namun setelah bulan itu habis dan ia tidak mendapat ampunan, maka jika mati ia masuk Neraka. Semoga Allah menjauhkannya. Katakan: Amin!. Aku pun mengatakan: Amin! “ (HR. Ibnu Khuzaimah dan Ibnu Hibban dalam Shahihnya)

Wajah Baru, Semangat Baru...



Assalamualaikum...

Baru tukar template blog aku nih. Nak cari semangat baru. Kalau dah wajah baru, baru la berkobar2 nak berblog. Tak kisah ler ape orang nak kata. Ni blog aku, aku punye suka ler. Hehe.

Aku jugak ada offer korang tempat ads untuk bubuh ads korang. So siapa2 yang nak letak advertisement kat blog aku pun boleh. Tempoh percubaan sehingga 31 Ogos & tanpa bayaran (lepas tempoh percubaan kena la bayar, tapi sikit je aku charge ^_^). Hubungi aku kat mohdfaridadam [at] gmail.com untuk pertanyaan lanjut.

Hutang Lapuk Dan Anda

hutang,duit,kad kredit,hutang lapuk,hutang bank

(nukilan Julmazli Dompok)

Terdapat tiga kelas hutang utama iaitu hutang tertanggung, hutang lapuk dan hutang peribadi. Kali ini kita akan hanya membincangkan perihal hutang lapuk.

‘Hutang lapuk adalah pinjaman yang kita ambil untuk membeli atau membiayai perkara yang akan susut nilainya.’

Jenis hutang ini sangat mudah dikenali. Cuma namanya sahaja yang beraneka seperti pembiayaan peribadi, pinjaman kenderaan, ansuran mudah, sewabeli, kad kredit dan pelbagai jolokan lagi.

Masalah dengan hutang jenis ini, bukannya anda tidak cuba elakkan tetapi ianya meresap ke dalam hidup kita dengan amat perlahan sekali. Sehingga kita hampir-hampir tidak menyedarinya. Ia menyamar seolah-olah sebahagian daripada kehidupan padahal ianya adalah barah kewangan dan kesannya sungguh teruk serta membawa akibat buruk.

Sebagai contoh, kini anda telah memiliki sebuah rumah untuk berteduh dari hujan dan panas. Tapi anda perlukan kenderaan untuk memudahkan berulang alik ke tempat kerja dan pergi bersiar-siar. Lagi pula tentunya rumah anda itu kurang serinya tanpa perabot yang menawan. Penghawa dingin yang menyamankan dikala tengahari. Pemanas air yang menyegarkan. Penapis air yang menambah kualiti hidup. Menghilangkan penat lelah sambil menonton siaran tv berbayar. Mendengar muzik sambil menonton dengan set teater rumah. Anda juga memerlukan sebuah komputer peribadi untuk memudahkan kerja atau melayari internet.

Anda mahu memiliki kesemuanya. Kemampuan kewangan anda pula membatasi. Tapi itu bukan masalah besar kerana anda boleh memiliki kesemuanya sekaligus dengan cara berhutang. Pelbagai skim ditawarkan kini. Tanpa anda sedari hutang sudah di paras hidung dan anda semakin lemas di dalamnya.

Ini adalah garis panduan mudah dan umum bagaimana anda boleh menyelamatkan diri daripada cengkaman hutang lapuk. cepat atau lambatnya anda terlepas adalah bergantung kepada kesungguhan dan kegigihan anda sendiri;

1. Bina azam dalam diri untuk menghapuskan kesemua hutang.
2. Senaraikan semua hutang-hutang lapuk anda.
3. Buat satu perancangan menyeluruh bagaimana membayar kesemua hutang.
4. Berjimat cermat untuk mendapatkan wang tambahan membayar hutang-hutang itu.

Atau alternatif kepada langkah 4 ini ialah..

5. Wujudkan sumber pendapatan tambahan lain!

Suka saya ingatkan bahawa; Percaya atau tidak, semakin sedikit hutang yang anda pikul itu bermakna anda semakin kaya. Walaupun pendapatan anda tidak bertambah!

Nota* Kewangan sebenarnya adalah subjek yang amat seronok, penuh taktik dan menarik kerana terdapat pelbagai pembolehubah yang boleh kita dimanipulasikan.. Saya amat menyukai subjek ini.. :)

Semoga perkongsian ini membawa sedikit manfaat..

Kenapa Takut Nak Melabur Dalam Hartanah?

jutawan, hartanah, kaya hartanah(gambar hiasan)

Assalamualaikum semua...

Masa aku nak mula nak berjinak-jinak dalam pelaburan hartanah nih, macam-macam perkara yang telah membuatkan aku teragak-agak & takut-takut untuk meneruskan hasrat aku ni. Antara perkara yang telah membuat aku rasa 'down' bila nak beli hartanah nih ialah:

1) Duit aku.

Yelah, nih la perkara pertama yang membuat aku rasa ragu2. Boleh ke tidak aku nak melabur dalam bidang hartanah nih.

2) Orang sekeliling aku.

Bila aku cerita kat diorang yang aku nak melabur dalam hartanah nih, diorang mesti kata macam2 punya. Ada yang kata, nanti takde orang yang sewa lah, cepat bankrap lah sebab dah terlalu banyak hutang dengan bank, banyak pakai duit lah, & macam2 lagi...

3) Perasaan aku.

Yang nih memang sentiasa ada pada aku. Boleh ke tidak aku berjaya nih? Kang rugi, aku yang teruk...macam2 perkara dok bermain dalam hati aku.

Tetapi, dengan semangat & azam yang kuat, ilmu yang dipelajari serta panduan yang diberikan oleh geng2 hartanah, akhirnya aku dapat juga memecahkan dinding keagak-agakan & ketakutan aku tu.

Lepas nih aku cerita pulak kenapa hartanah, bukan melabur kat tempat lain?

Kenapa Aku Melabur Dalam Hartanah?


Assalamualaikum kepada semua...

Memandangkan takde cerita menarik yang ingin dikongsikan bersama, maka aku nak share dengan korang kenapa aku join geng2 hartanah (bro pie, bro tuanbri, bro faris, sis rohaniah dll) untuk melabur dalam bidang hartanah.

Dulu, aku pun macam kawan-kawan yang lain, pernah buat bisnes secara kecil-kecilan. Jual topup prepaid, jual barangan HPA, sekarang nih masih lagi jual nasi lemak (tapi bulan Ramadhan off la kejap). Tapi aku rase aku tak serasi dengan bidang jualan nih disebabkan komitmen aku dengan kerja & keluarga. Agak susah sikit untuk dibuat bagi aku la.

Bila aku baca2 blog geng2 hartanah ni, aku rase teruja, tapi ada jugak rasa takut2 sikit. Yelah, nak beli rumah kan. Dah la mahal, kang takut tak mampu nak bayar. Tapi bila dah belajar teknik2 yang dilakukan oleh geng2 hartanah nih, baru ada rasa keyakinan dalam diri untuk menceburkan diri dalam bidang nih.

Nanti aku akan sambung lagi cerita aku macam mana aku mengorak langkah dalam bidang hartanah nih...

Nak Jadi Jutawan Hartanah?


Assalamualaikum...

Aku nak share satu artikel macam mana nak jadi jutawan hartanah tanpa belanje besar. Tak macam ebook abanghensem yang cerita beli hartanah tanpa keluar modal...hehe. Boleh ambil sedikit sebanyak panduan dalam menyelusuri bidang pelaburan hartanah nih...

----------------------------------------------------------
(dipetik dari Star Online)

Be a property millionaire without investing large sums

jutawan hartanah, pelaburan hartanah

Property millionaires, Michael Tan, 34, and Juanita Chin, 39, have proven that “you don’t need large sums of capital to invest.” Both of them have achieved financial independence through property investments in just a few short years.

It is rather easy for one’s self-admiration to balloon out of proportion with a burgeoning bank balance, but Michael and Juanita remain firmly grounded and truly believe in paying it forward by sharing their strategies and success stories in their upcoming seminar.


Property millionaires, Michael Tan and Juanita Chin.
Tell us about your background and how you became involved in property investment.
Michael Tan (MT): My parents encouraged me to be a professional. You know, the likes of a doctor, engineer. I studied engineering and worked for a couple of years and then ventured into a few businesses. It took the loss of a job, two big failures and one near bankruptcy to realise that making money does not equal to keeping money.

I then decided to pursue property investment. Now, I have 12 properties valued at approximately RM2.9million.

Juanita Chin (JC): I was a bank teller earning RM400 per month. I have no degree and I only finished Form 5. But I had big dreams to be successful despite my lack of education. I first started investing in year 2003 because I wanted more time with my children. Working for long hours wasn’t getting our family anywhere. My husband, Ignatius, and I wanted a better life and not be stuck in the rat race.

After attending two life-changing seminars, we took action within a month. To date, we have 13 properties valued at RM5.6million. We now have the freedom of time, and my husband is able to pursue his passion in options trading.

How did you get to know each other?
MT: I attended a seminar that Juanita was co-sharing and spoke with her on the last day of the seminar. I consider her as my sifu (mentor) and I am very inspired by her story. Against all odds, she and Ignatius managed to be financially free.

So, is this the first collaboration between both of you?
MT: No. The first collaboration was in December 2009, for a charity event. I called Juanita to participate and she readily agreed. The second would be an upcoming seminar on 20th and 21st of March 2010.

Tell us about your first investment.
JC: We attended a RM57 property preview and learned that we can invest with little money. So we decided to try the strategy and negotiated with a property developer. We signed the SPA (Sales & Purchase Agreement) for RM5,000 for a property in Gurney Drive. The property’s lease was priced at RM450,000 and it has appreciated to approximately RM570,000 to RM580,000.

It is rented for RM3,000, while the monthly installment is RM1,800. Minus the service charge (maintenance fee) of RM200, we get a passive rental income of RM1,000.

MT: Also, mind you, she has four kids.

JC: Yes, it is important to mention that I have four kids. When we started investing, we already had two kids. The worse thing that could happen is losing money, but at least we tried. We then bought two more units on the lower floors at the same block with the same method.

MT: Also, I would like to mention that the units are not prime units or the nicest ones.


Juanita, where are your other properties located?
JC: All in Penang.

Michael, which was your first investment?
MT: As a business person, I wanted to do different things. I took a more conservative approach. I paid RM6,000 for a low cost unit and made RM18,000 back. I shared my money-making skills with my staff as well. One of them (at his mortgage broking company) paid RM1,180 as downpayment and she made RM14,000 after three months.


JC: It is possible to start with not much and achieve great success despite limitations. Educate (yourself) and take actions. It is not always a breeze. There are obstacles but it is worth it.

So, it is safe to say that the biggest myth in property investment is that you need large sums of capital.
JC: Yes, that is the biggest myth.

Juanita, what are these obstacles?
JC: Some of them include raising cash. We have to convince the banks. If you are determined to reach your objectives, you won’t let it stop you. I live in Penang and travel to Kuala Lumpur very often. Not many people would take the trouble to travel.

MT: Tell them about your furniture shopping trip!

JC: Oh! Ignatius and I would drive all the way from Penang to KL to buy furniture. Pack it all up in our car, tie things to the roof and then drive all the way back, on the same day.

MT: I have known her for only two to three months, but I see her in KL very often. I am blessed to have met and known her.


Wow! Where do you find the energy and drive?
JC: It’s just like a mother loving a child. I don’t mind not resting. As a mother, the saddest thing is not having time for them, (or) providing more for them.

What are the essential traits or qualities to be a successful investor?
JC: The person must love property. (He/she) Must be literate about real estate or finance.

MT: Financing can be a headache. One must be able to balance financing well enough, to pay loans well. Bear in mind, our properties might be worth millions, but we also have millions in debt.

Juanita has written a book titled “Inspired To Change”. Michael, any plans to follow suit?
MT: Yes. I am planning to release my book in October this year. Soon… soon, I will start writing.

What are the key things to look out for when investing?
JC: Be practical. You need to decide on a particular location and who you are targeting. For example, if you are targeting expatriates, then buy (property) in the area where they usually are.

MT: You could identify a fixed area and buy in the same area over and over. For me, I focus on good deals in Kiara only and areas where I can attain a rental yield of 8%.

Some of the strategies include focusing on low and medium cost projects. For those who are younger and do not have much cash, start with that. There is still a demand for such units. Some people prefer commercial, so go with what works for you.

Any advice for aspiring property millionaires?
MT: Be real. Be yourself. Be grounded.

JC: Believe that it can be done. One of the other things that we hope to impart from the seminar is, “Who are you going to be when you reach your financial goals?” Success is not just about money. We take a holistic approach. We want to get there (be successful) in the right way.

Being rich is about who you have beside you at the end of the day. Surround yourself with good people.

MT: It is fulfilling as a person, to see the changes in people, to see how their lives have improved. I hope to share my knowledge and affect 10 million people. We also do charities from time to time and are currently supporting a home for the underprivileged, House of Joy, in Puchong.

Projek Area Shah Alam & Bukit Jelutong

Salam semua....

Ternampak berita nih dalam utusan online. Nampaknye harga property bagi kawasan-kawasan yang berdekatan bakal naik. Tapi baru dalam cadangan lagi.

Ape lagi kengkawan. Cepat2 la survey tempat tu. Kot2 ada property yang nak dijual...

-------------------------------------------------------------

(dipetik dari Utusan Online)

KUALA LUMPUR 11 Ogos – Jika anda mengagumi reka bentuk pembangunan Ion Orchard di Singapura atau Danish Pavilion struktur keluli seumpama batu tunggal yang dipamerkan di Expo Shanghai 2010, anda bakal menyaksikan tarikan yang tidak kurang hebatnya di Lembah Klang tidak lama lagi.

Ini kerana lima syarikat arkitek yang terlibat dalam pembangunan hebat akan dipanggil mengemukakan cadangan mereka untuk projek pembangunan bercampur bernilai RM1 bilion di Bukit Jelutong, Shah Alam.

Sime Darby Sunrise Sdn. Bhd. (SDS) dalam kenyataannya di sini berkata, pihaknya telah menjemput The Mountain dari Denmark, Danish Pavilion, (Shanghai Expo 2010), J&H Boiffils (Siam Paragon dan Crystal Design Centre, Thailand).

Syarikat lain ialah Benoy (Ion Orchard, Singapura dan Elements, Hong Kong), DP Architects (Orchard Central dan Resorts World Sentosa, Singapura) serta Hijjas Kasturi bagi terlibat dalam mereka projek terbaharu itu.

Pengerusi Eksekutif Sunrise Bhd., Datuk Tong Kooi Ong berkata, syarikat-syarikat itu dipilih berdasarkan pengalaman luas mereka dalam pembangunan bercampur yang bersepadu, pendedahan antarabangsa dan kestabilan dalam komitmen.

‘‘Selepas berjaya menyiapkan tiga pembangunan komersial di bawah jenama Sunrise, kami yakin dapat mengulangi kejayaan di Mont Kiara di lokasi lain, sekali gus mewujudkan penanda aras bagi reka bentuk kreatif dan memenuhi pembangunan stabil bagi kualiti arkitek jangka panjang,’’ kata beliau di sini hari ini.

Pembangunan itu membabitkan kawasan seluas 8.4 hektar dan ia sebahagian dalam kawasan Pusat Komersial Bukit Jelutong (BJCC).

Projek itu dijangka mempunyai keluasan kawasan kira-kira 2.7 juta kaki persegi termasuk bangunan runcit, kedai pejabat, pejabat dan apartmen perkhidmatan.

Pemenang bagi projek itu akan mereka produk yang menjadi simbol kecemerlangan arkitek antarabangsa dan juga di peringkat tempatan.

Sikit-sikit, Lama-lama Jadi Bukit


Salam kepada semua...


Korang sure familiar dengan tajuk entri nih kan. Tapi tatau la bape ramai yang buat.


Aku nih jenis suka simpan syiling. So, tiap2 end of day pasti ada syiling dalam poket aku. So aku akan masukkan dalam tin susu anak aku yang dah aku jadikan sebagai tabung. Aku takde la nak pakai tabung nuri ke, tabung miki maus ke. Pakai tin susu budak pun jadi la...


Semalam aku pegi tabung haji nak bank in duit syiling yang aku simpan tiap-tiap hari dari perbelanjaan aku. Aku bawak sekali tin susu tu. Malas nak bawak keluar. Biar la orang kaunter yang keluarkan. Takde susah pun. Cuma berat sikit la...ada la berat 20 bungkus nasi lemak (aku pakai nasi lemak sebab aku selalu bawak nasi lemak ke office aku...buat jual la) So, korang agak bape banyak yang aku dapat dalam masa 6 bulan? Kira punya kira pakai mesin kira duit syiling tu, dapat la dalam RM437.75. Kira banyak la tu~!! Last 6 months aku dapat dalam RM508.65. Nak cover insurans kete aku pun lepas.


Pengajarannya, amalkan la sikap menabung tanpa sedar nih. Memang betul pun kata pepatah, sikit2 lama2 jadi bukit.

Sampah Pun Boleh Buat Duit


Salam semua...

Baru je baca entri dari blog PakDi. Bila aku terbaca ayat terakhir dia tu, teringat aku kat cerita Spongebob Squarepants. Cerita pasal encik Krab buat duit. Kalau korang tau, encik Krab nih memang gila pada duit. Jadi, episod kat atas nih dok cerita pasal encik Krab buat duit dari sampah.

Lepas nih, korang tengok la kat bilik stor korang tu, tengok la apa2 barang yang korang boleh buat duit darinya.

Selamat menyelongkar...

p/s diorang dah edit suara kartun tu...pakai bahasa kesat. sori ler, tak jumpa yang ori punya...just amek point je la...

Musim Pecah Rumah Kembali Lagi


Salam kepada semua...

Memandangkan bulan Ramadhan & Raya Puasa dah nak tiba, aku nak nasihatkan korang supaya lebih berhati-hati. Sebab ramai orang tengah carik 'passive income' dengan cara yang tak betul - pecah rumah orang...

Khamis lepas, rumah aku baru kene pecah dek orang. Habis semua almari, laci digeledah. Agak bernasib baik sebab bapak aku takde kat rumah & lebih bernasib baik lagi, masa bapak aku sampai kat rumah lepas balik dari solat, dia tak masuk rumah terus...sebab pencuri tu masih dalam rumah lagi. Allah selamatkan bapak aku...Dia lekakan bapak aku dengan datangkan kucing-kucing kat luar rumah...lepas tu bapak aku sapu2 dulu kat luar rumah tu. Ada la masa pencuri tu nak keluar rumah ikut belakang...

Apa2 pun, barang-barang kemas semua dah diambil, jumlah nilaian dalam RM5k. Kalau bapak aku lambat balik dari solat, sure barang2 lain semua dah kene sapu. Hari ni tengah tunggu orang datang rumah pasang alarm. Lepas raya, baru nak pasang tembok batu 2 kaki tinggi dekat belakang...dah rupa macam penjara je rumah aku nih...

Pesanan untuk korang, ingat2 la ye...musim pecah rumah dah kembali lagi...

Kamu Sembah Siapa?


(dipetik dari LangitIlahi.com)

Siapakah yang kita sembah?

Allah atau Ramadhan?

Sebahagian orang mungkin akan kata kepada saya:

“Ala, ok la tu, dari tak beramal langsung. At least masa Ramadhan jadi baik”

Ada pula yang kata pada saya:

“Masa Ramadhan ni, Allah bagi pahala banyak-banyak, so boleh la tampung dosa aku nak buat 11 bulan lagi”

Saya juga pernah dengar orang kata:

“Ala, nanti Ramadhan sekali lagi, taubat la”

Adakah benar, kebaikan, ketaatan, dan segala perkara yang Allah suruh, kehidupan Islam dan sebagainya, tempatnya hanya di dalam Ramadhan? Benarkah fungsi Ramadhan itu, adalah demikian? Tempat orang beramal sebagai bekal untuk buat banyak dosa lagi 11 bulan?

Sebenarnya, Ramadhan adalah makhluk Allah SWT juga. Dia adalah hadiah daripada Allah SWT untuk kita.

Kita tidak beramal bersungguh-sungguh kerana bulan ini adalah bulan Ramadhan. Setiap masa seorang mu’min itu perlu bersungguh-sungguh. Tetapi, kita lebih bersungguh-sungguh, kerana Allah telah mengwar-warkan waktu, masa, tarikh tertentu dengan menghamburkan segala rahmat, maghfirah, kasih sayang-Nya pada waktu itu. Dan waktu itu adalah Ramadhan.

“Barangsiapa yang mendirikan Ramadhan, penuh keimanan dan berkira-kira(bersungguh-sungguh) maka Allah ampunkan untuknya dosanya yang terdahulu”

Ramadhan, adalah peluang. Tetapi, Ramadhan bukanlah Ilah. Tanpa Ramadhan, kita berhenti taat. Tanpa Ramadhan, kita berhenti beramal.

“Ala, aku dah sungguh-sungguh masa Ramadhan. Cukup la tu. Pahala banyak”

Ya kah? Maka ketahuilah bahawa, anda tidak mendapat apa-apa.

Berjaya atau tidak Ramadhan kita, hanya mampu kita lihat dengan perjalanan 11 bulan kita yang seterusnya. Hadiah Ramadhan adalah taqwa. Bekalan hidup terbaik adalah taqwa. Sekiranya kita mampu meneruskan ‘musafir’ kita atas kehidupan ini 11 bulan lagi, seterusnya bertemu semula Ramadhan, dalam keadaan kita terus taat dan bersungguh-sungguh memenuhi tanggungjawab kita sebagai hamba Allah, maka ketika itu barulah kita boleh katakan bahawa:

“Alhamdulillah, Ramadhan ana yang lalu telah berjaya”

Saya tidak nampak, yang Ramadhan ini lebih dari alat. Yakni alat untuk kita tingkatkan diri kita. Ramadhan adalah wasilah, yakni jalan, yang membantu kita untuk lebih taat kepada Allah SWT. Ramadhan adalah catalyst, pemangkin yang membangkitkan kembali perasaan kita yang telah mati ditikam kerosakan-kerosakan dalam kehidupan. Ramadhan adalah ubat, yang menyembuhkan kembali hati kita, yang telah tercedera dicalar-calarkan oleh pisau suasana pada bulan-bulan lain.

Tetapi Ramadhan bukan tuhan kita. Kita tidak beribadah kerana Ramadhan.

Ramadhan hanya sebulan dalam setahun. Hanya 40 kali dalam 40 tahun hidup kita. Tetapi kita mempunyai 11 lagi bulan ‘biasa’ dalam setahun. Bulan-bulan ‘biasa’ ini ada 440 kali dalam 40 tahun hidup kita untuk dilalui. Dan tiada Ramadhan dalam bulan-bulan yang lain. Tetapi, kita WAJIB taat pada Allah, tunduk pada perintahnya, setiap masa, setiap saat, dalam kehidupan kita, dalam 11 bulan yang lain, dalam 440 bulan sepanjang 40 tahun kehidupan kita(kalau 40 tahun, kalau hidup 60-70 tahun, berapa kah bulan biasa kita lalui?).

Ramadhan kita lihat akan pergi. Selepas 30 hari, dia menghilang. Tetapi Allah, Allah hidup dan tak akan mati, Allah sentiasa ada dan tidak akan pergi.

“Allah, tiada tuhan selain Dia, Yang Maha Hidup, Yang Terus Menerus Mengurus (makhluk-Nya), Tidak mengantuk dan tidak pula tidur. Miliknya apa yang ada di langit dan bumi…” Surah Al-Baqarah ayat 255.

Kalau kita tumpahkan ketaatan kita hanya kerana wujudnya Ramadhan, maka sesungguhnya, kita telah menjadi hamba kepada hadiah Allah SWT kepada kita. Bukannya hamba kepada Allah SWT yang memberikan hadiah Ramadhan kepada kita.

Jika perkara ini berlaku, ternyata sebenarnya, kita telah mensia-siakan hadiah Allah SWT, Ramadhan yang besar ini. Tidak tercapai, maksud kewujudan Ramadhan, agar insan berjaya mewujudkan ketaqwaan di dalam kehidupan mereka, agar kehidupan mereka seterusnya menjadi lebih baik dan lebih dekat dengan Allah SWT.

Di sinilah saya melihat, insan perlu duduk dan bermuhasabah.

Apakah maknanya kita gelar Ramadhan ini dengan pelbagai gelaran seperti ‘bulan perubahan’, ‘bulan orang beriman’, ‘bulan ujian meraih ijazah ketaqwaan’ dan berpuluh-puluh lagi gelaran yang anda boleh lihat dalam TV, dalam akhbar, dalam blog-blog orang, tetapi kita tidak mampu mencapai tujuan sebenar kewujudan Ramadhan, makhluk Allah, hadiah daripada Allah ini? Yakni tujuannya agar kita mampu mencapai ketaqwaan agar kita mampu menjadi hamba Allah SWT yang sebenarnya.

Mana perubahan kita? Berubah hanya untuk sebulan ini sahaja? Itu bukan perubahan namanya.

Mana keimanan kita? Beriman hanya sebulan ini sahaja? Itu bukan keimanan namanya.

Ujian meraih ketaqwaan? Kayu ukur mendapat taqwa itu dengan apa? Sungguh-sungguh beramal sebulan ini kemudian tinggal? Kemudian tidak tertingkat? Itu bukan taqwa namanya.

Marilah kita duduk sebentar.

Siapa yang kita sembah sebenarnya?

Ramadhan, atau Allah SWT yang menghadiahkan Ramadhan ini kepada kita.

Blogger Hartanah & Kewangan